Bolanv de cancer in Romania

Cuvantul bolnav de cancer da frisoane  !

Cu toate ca in mass-media se vorbeste cateodata de cate un bolnav de cancer celebru, de parca boala ar alege, in cercul meu de prieteni din pacate aud tot mai trei cuvinte care te lasa cu frisoane freci si care suna cam asa, “tata sufera de cancer”, “fiul sufera de cancer”. Din pacate am avut recent medic prieten de familie care a bolnav de cancer la duoden. In ziua de azi e aproape imposibil sa nu auzi despre lungul drum si anevoios al bolnavului de cancer, care de multe ori se termina dupa 1-2-3 ani de suferinta si de lupta crancena. Cancerul, afectiunile oncologice afecteaza toata familia, la fel ca si bolile psihice. In timp ce fac acest post imi amintesc ca un bunic mi-a murit de cancer la prostata la doar 59 ani. Bunica vaduva in acest an a fost suspecta de cancer la colon insa din fericire a fost o alarma falsa. Insa reusesc sa imi aduc aminte de cele trei cuvinte adica „sunt suspecta de cancer”. Parca oamenii devin imuni la cuvantul asta, insa imunitatea dispare cand auzi ca un apropiat sufera.

De ce sunt multi bolnavi de cancer in Romania?

Conform Alianţei Pacienţilor Cronici din România sunt anual sub tratament 100 mii bolnavi, in timp ce anual apar cam 70-90 mii de cazuri. Mie scarba cand aud de faptul ca nu exista totusi un registru national al bolnavilor cu afectiuni oncologice si unele citostatice se gasesc cel mai greu. M-am contrazis recent cu un farmacist de o seama cu mine, dar industria farma din Romania e un alt subiect care nu il abordez acum. Ceea ce multa lume nu spune e ca industria comunista a cam imbolvanit de cancer, dar democratia a imbolnavit si mai tare de cancer datorita faptului ca noi in loc sa ecologizam si sa tinem poluarea departe, noi am taiat la fier vechi tot si pamantul, solul, panza freatica, aerul, e imposibil de recuperat. Un alt factori determinant in aparitia bolii ii reprezinta mancarea proasta, alimentatia (lipsa unui control efectiv al produselor de slaba calitate care ajung in hypermarketuri, sa nu zic, sunt produse de hypermarketuri sub brand-uri noname. Stresul a conslidat treptat in ultimii 25 ani o societata nevrotica, schizoida pe alocuri, iar normal ca expunerea la anumiti stresori pe termen lung rezulta tot in bolnav de cancer. Din pacate numarul supravietuitorilor din cadrul numarului bolnavilor de afectiuni oncologice este extrem de redus in comparatie cu Europa de vest, datorita lipsei unor terapii precum radioterapia. Pai oameni buni intelegeti ca in 2016 unele citostatice se gasesc tot mai greu? Jegosilor…

Pe de-o parte scumpirea medicamentelor poate ar stopa efortul paralel care se desfăşoară de ani de zile şi pe care noi îl reclamăm în fiecare an. Pe de altă parte, scumpirea medicamentelor face ca accesul la aceste tratamente să fie a unui număr mai mic de pacienţi. Această luptă economică nu face decât să ne afecteze pe noi pacienţii să nu mai avem certitudinea unui tratament coerent ca şi periodicitate şi să ne pună viaţa în pericol. Noi am cerut permanent o aliniere a preţurilor, la nivelul UE, iar medicamentele compensate să fie cu preţuri confidenţiale negociate. Nu avem decât de suferit şi dacă se scumpesc şi dacă se ieftinesc, noi tot suntem în aceeaşi situaţie de a ne pune viaţa în pericol“, a declarat, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer in februarie 2016 !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *