Care sunt mecanismele de aparare ale corpului ?

Mecanisme de aparare ale corpului

Corpurile noastre sunt miraculoase. Reprezinta un complex de cicluri si reactii biologice pe care nici macar noi nu le putem intelege bine. Printre toate aceste sisteme ale corpului se numara si mecanismele de aparare care ne apara 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana din calea unor lucruri care ne-ar putea face rau.

Stranut

De obicei, noi stranutam atunci cand caile noastre nazale sunt pline cu tot felul de alergeni, microbe, praf si alte bacterii care ne pot dauna. Stranutul este, asadar, o cale naturtala a corpului prin care ne scapa de aceste pericole invizibile.

Cascat

Principalul scop al cascatului este de a ne aerisi creierul dupa ce acesta a fost supraincarcat si supraincalzit. Da, imagineaza-ti ca al tau creier este ca un calculator sau ca un laptop care are nevoie de o functie de racire din cand in cand pentru a nu se supraincalzi si a exploda.

Intinsul membrelor

Ne intindem din instinct tocmai pentru a ne pregati corpurile de sarcinile fizice care ne asteapta in fiecare zi. In acelasi timp, aceste intinderi ale membrelor corpului ne ajuta in intarirea muschilor, in restaurarea fluxului sangvin si la imbunatatirea starii de spirit. Parca ne simtim mai relaxati dupa o asemenea intindere, nu-i asa?

Sughit

Atunci cand mancam foarte repede, inghitim bucati mari de mancare sau pur si simplu mancam prea mult, nervul pneumogastric poate fi iritat. Asta este in stransa legatura cu stomacul nostru si cu diafragma. Si rezultatul care nu ar trebui sa ne mire este sughitul sau un adevarat tumult de sughituri.

Contractii musculare bruste

Acestea sunt acele miscari involuntare si bruste ale corpului, care ne fac sa ne trezim din somn sau sunt remarcate de cei care dorm sau stau langa noi cand dormim. Uneori sunt niste spasme mai puternice care te trezesc, alteori sunt prea mici ca sa le simti prin somn si sa te trezesti.

Acest fenomen este rezultatul faptului ca, atunci cand suntem gata sa adormim, frecventa cu care respiram descreste brusc, in timp ce pulsul nostru incetineste si muschii incep sa fie foarte relaxati. Creierul nostru vede asta ca pe un semn al iminentei morti si astfel incearca sa ne trezeasca, dandu-ne niste mici electrosocuri aducatoare de viata.

Piele incretita

Ridurile care apar pe pielea mainilor dupa ce intram intr-un contact prelung cu apa joaca un rol foarte important. Acest fenomen este cauat de faptul ca al nostru corp intalneste o cantitate enorma de umezeala si intelege ca mediul inconjurator poate sa fie alunecos. Asadar, pielea mainilor incepe sa se schimbe si sa se increteasca in asa fel incat sa putem sa avem de-a face cu usurinta cu suprafetele prea fine si umede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *