Ce inseamna insolventa, faliment si reorganizare si care sunt diferentele dintre ele

Nu putine sunt persoanele care confunda termenul de insolventa cu cel de faliment. Motivele? Documentarea precara. Acelasi lucru se poate spune si despre termenul de reorganizare, mai tot timpul asociat cu insolventa sau falimentul.

Astazi vreau sa vorbim despre acest trei termeni. Trebuie sa stii ca exista o stransa legatura intre ei, insa nu au aceeasi semnificatie, deci ai grija sa nu ii confunzi.

Ce inseamna insolventa?

Insolventa este o procedura legala deschisa, la cerere, de catre debitor sau creditor, atunci cand societatea nu dispune de suficiente fonduri banesti. Fara aceste fonduri, societatea nu isi mai poate plati datoriile, fie ele certe, exigibile sau lichide, deci trece automat in starea de insolventa. Expertii de la Contabuc iti pot oferi mai multe detalii in acest sens si chiar te pot ajuta atunci cand ajungi in pragul insolventei.

Ce inseamna faliment?

Falimentul este procedura de insolventa ce se aplica direct debitorului. Falimentul il obliga pe debitor sa isi lichideze averea, pentru a acoperi pasivul. Dupa ce se intampla acest lucru urmeaza radierea debitorului din cadrul registrului in care este inmatriculat.

Ce inseamna reorganziare?

Reorganizarea este o procedura de insolventa mai complexa decat falimentul, procedura ce se aplica din nou in mod direct debitorului. Acesta este obligat sa isi plateasca datoriile conform cu programul de plata a creantelor.

Cand vine vorba de reorganizarea unei societati, procedura in sine implica intocmirea, aprobarea, implementarea si respectarea unui anumit plan. Acesta implica in mod direct:

  • Restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
  • Modificarea structurii de capital, deci restructurarea corporativa;
  • Lichidarea unor bunuri de avere ale debitorului, deci restrangerea activitatii.

De retinut!

Retine de aici ca insolventa este procedura de top, procedura tip umbrela care cuprinde procedura de reorganizare si/sau procedura de faliment.

Daca o societate este in faliment, poti spune despre ea ca este in insolventa. Atentie: varianta inversa nu este valabila! Daca o societata desfasoara procedura de insolventa nu inseamna ca este in faliment. Datorita reorganizarii precise, societatea in cauza poate scapa de faliment.

Daca reorganizarea nu este aprobata sau esueaza, firma trece din start in faza de faliment. Acum stii ce cuprinde aceasta procedura.

Ia legatura cu cei de la Contabuc daca ai nevoie de servicii de contabilitate prestate de experti in domeniu. In cadrul site-ului lor oficial gasesti lista lor de servicii ce pot fi prestate pentru tine sau societatea ta. Nu ezita sa iei legatura cu ei daca ai nevoie de mai multe detalii in acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *