Coruptia si finantarea partidelor politice

Toata lumea stie ca Romania are o mare problema in legatura cu finantarea partidelor politice. Din 1990 si pana acum, alegerile locale si parlamentare, precum si cele prezidentiale, au reprezentat prilej de cumpararea imunitatii , o metoda de scapare pentru anumiti oameni de afaceri dubiosi carora le bateau procurorii la usa firmelor, un troc intre clasa politica doritoare de bani negri si evazionistii de meserie din toate domeniile. Sa ne reamintim de Partidul Poporului Dan Diaconescu si de algerile trecute.

Pe langa finantarea la nivel macro, a partidelor prin protejarea anumitor persoane aflate la limita dintre libertate si puscarie, inclusiv a unor grupari infractionale care sa zic pe romaneste, si-au “delegat” parlamentari corupti si cumparati cu sute de mii de euro capabili sa fac trafic de influenta direct din Casa Poporului, avem o coruptie la nivel micro, care se sprijina pe bugetari, pe functionari.

Bugetarii statului sunt o prelungire a fortelor politice, a partidelor. Incepand de la functionarii din ministere, pana la functionarii din deconcentrate, sef de servicii in primarii, toti au proptele politice si o parte din banii luati spaga merg la partid, sau daca nu iau spaga, inlesnesc si favorizeaza legatura din politicieni si oameni de afaceri cu interese in a sifona banul public prin contracte cu statul. Ei sunt oamenii care contribuie la finantarea partidelor alaturi de marii oameni de afaceri ce fac afaceri cu statul si de multe ori nu sunt decat niste simple evazionisti, tepari, interlopi. De aceea lucrarile ies cum ies, pentru ca totul se face pe picior si pe “protectie” in cazul unor contracte cu statul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *