De ce romanii nu sunt uniti?

Imi spunea un profesor de istorie de ceva timp, ca in opinia lui in Romania se desfasoara un experiment social, dar unul barbar. El credea asta tocmai datorita faptului ca in orice mediu ai merge, indeea ca banii reprezinta succesul si fericirea, prosperitatea e atat de adanc inoculata incat si cei mai bine pregatit si dotati oameni chiar cred ca banii ii pot face mai fericiti ba chiar si sanatosi.

In goana asta dupa bani si putere, notiuni foarte apropiate, romanii au uitat de tot. Unii romani sunt de inteles, avand in vedere ca lipsa de empatie e dusa in Romania la nivel de arta, iar exploatarea omului de catre om prin munca nu a disparut se pare de tot. Modelul capitalist e din pacate unul narcisist, faptul ca ai bani si poti cumpara bunuri, duce iarasi la dizarmonii sociale deoarece valoarea umana, dispare, se topeste in fata atactului bacnotelor verzi. Romani nu sunt uniti pentru ca nu inteleg ca nu doar banii asigura supravietuirea.

Romanii din pacate dupa anul 1989 au uitat singurul lucru bun pe care comunismul il aduse in mintile lor. Suferim toti, ne bucuram toti, traim toti intr-o colectivitate. Mintea umana stimulata de idei nocive duce la un semi razboi social dupa parvenire si acumulare de bunuri. Nimeni nu isi mai propune sa fie un coleg bun, un vecin bun, un sot bun, un parinte bun, un unchi bun. De aceea romanii nu mai sunt uniti nici macar la nivel de familie.

Totusi m-am invartit pe langa subiect. De ce nu sunt romanii uniti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *