Dependenta de bauturile energizante

Nu e o bucurie sa recunosc ca sunt fizic dependent de bauturile energizante. Dupa cum spuneam intr-un articol precedent, am o problema cu trezitul de dimineata, plus ca daca nu beau un energizant asa pe la 4-5 dupa masa ma apuca o stare de letargie, de somn si cu greu imi mai pot desfasura activitatile. Problema e ca, consumul de bauturi energizante imi afecteaza tot somnul in general.

Nu sunt un idiot sa cred ca bauturile energizante sunt sanatoase. Pe de alta parte nici nu ma sperii asa usor de stirile din ziare, iar parerea mea e ca bauturile energizante afecteaza sanatatea pe 3 mari linii. Cel mai mare inpediment e faptul ca bauturile energizante mananca din smaltul dintilor, efect care se simte aproape instant, iar dupa 1 saptamana de baut energizante problemele dentare, culoarea dintilor se vede afectata cu ochiul liber.

A doua a problema care e cauzata de energizante e reprezentata de problemele digestive. E limpede, nu mananci si bei energizante nu iti face bine la stomac. Daca ai hrana deja in stomac, energizantul e posibil sa aiba un efect laxativ.

A treia problema pe termn scurt e faptul ca renuntul la bauturi energizante creeaza dureri de cap si dereglari in tensiunea arteriala. La fel si consumul exagerat. Cred cu tarie ca atat fizic cat si psihic, afecteaza ciclul veghe somn datorita faptului ca, cofeina si alte substante sunt artificial create.

Pe termen lung, pancreasul, ficatul, flora intestinala, fierea sunt sigur ca sunt afectate. Dar marea ingrijorare cu privire la consumul de bauturi energizante e data de E-urile ale caror efecte nimeni nu le poate aprecia pe termen lung. Se stie ca energizante nu au un efectiv pozitiv pentru organism, pentru fizic si psihic, insa nimeni nu stie exact cum E-urile afecteaza organismul pe termen lung.

Pana una alta sintetizand, creeaza probleme neuropsihice si probleme de nutritie ca sa zic asa. Cand zic neuropsihice zic tensiune arteriala, tahicardie, palpitatii, dureri in piept si dificultati de respiratie in special dimineata, insomnie noaptea, alte tulburari vegetative. Cand zic probleme de nutritie ma refer la boli digestive si de nutritie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *