Despre plangerea contraventionala – avocat Roxana Pop explica despre invocarea motivelor de nulitate

Atunci cand este intocmit un proces-verbal de contraventie, legea permite contestarea acestuia, printr-o plangere contraventionala care este inaintata organelor competente. Insa, trebuie sa tineti cont ca aveti un timp limitat pentru invocarea motivelor de nulitate.

Avocat Roxana Pop, cu pagina de prezentare – roxanapop-law.ro, vine cu cateva explicatii si indrumari cu privire la aceste spete.

Cum trebuie sa procedati in cazul plangerii contraventionale

Pentru invocarea motivelor de nulitate este recomandat sa va consultati cu un avocat specializat. Printre motive se pot afla adresa gresita, greseli de date ale actelor implicit cele din pasaport daca este vorba despre un cetatean strain.

Exista si in acest caz cativa pasi birocratici, dar va va fi mai usor sa colaborati cu un avocat drept penal Cluj sau din orasul de provenienta pentru ca demersurile sa se miste rapid si sa stiti exact ce aveti de facut. Se vor depune actele, copia dupa procesul-verbal si plangerea contraventionala, dupa care veti astepta dovada de inregistrare. Dosarul va fi trimis mai departe catre instanta, timp in care executarea procesului-verbal este amanata. Dupa 30 de zile de la primirea dosarului se va pronunta un termen de judecata.

Care sunt motivele de nulitate frecvent intalnite

Avocat Roxana Pop mentioneaza ca a intalnit multe cazuri de-a lungul carierei sale care pot constitui motive pentru a anula un proces-verbal de contraventie. Printre cele mai frecvente situatii se regasesc: lipsa numelui si prenumelui complet sau lipsa calitatii agentului ce a intocmit procesul-verbal. Deci are loc invocarea viciilor de procedura. In situatia in care contravenientul este o persoana juridica, un motiv de nulitate poate fi lipsa denumirii si mentionarii sediului, a faptei savarsite sau data la care a fost comisa fapta.

In alte cazuri ale nulitatii absolute discutam despre lipsa sanctiunii, emiterea unei duble sanctiuni pentru aceeasi fapta savarsita, daca actul este incheiat si semnat de catre agentul constatator necompetent material sau teritorial, daca numele celui citat in procesul-verbal nu este acelasi cu numele persoanei petente.

De asemenea, avocat Roxana Pop aminteste si de faptul ca in lipsa inregistrarii tehnice, contraventiile sunt constatate prin mijloace tehnice. Totodata, daca agentul constatator nu a descris corect si detaliat fapta savarsita in procesul verbal, acest lucru echivaleaza cu lipsa faptei. Se poate invoca nulitatea absoluta a acelui proces-verbal conform art. 17 din O.G. 2/2001.

Cand este necesar sa apelati la un avocat

In orice fel de situaatie juridica, este in avantajul vostru sa va fie reprezentate interesele de catre un avocat drept penal Cluj sau din alt oras. Acesta va va indruma, in special fiindca are experienta in astfel de spete. Avocat Roxana Pop recomanda apelarea la ajutorul de specialitate, chiar si in cazul unui proces-verbal de contraventie, intrucat acestia au ochiul format, iar daca la prima vedere vi se pare ca este corect intocmit, detaliile fac diferenta. Avocatul poate depista imediat daca exista un detaliu de redactare ce poate duce la anularea absoluta a procesului-verbal. Mai multe detalii aici.

Descoperiti mai multe despre astfel de situatii si nu numai pe roxanapop-law.ro.

Contact:

av.pop.roxana@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *