Fumatul si tigari electronice

Fumatul e un viciu popular

tigara electronica

Inainte de toate trebuie sa mentionez ca fumatul a deveni un viciu extrem de popular. Cunosc oameni extremi de inteligenti, medici, profesori care daca nu fumeaza cateva ore au deja o problema. Iar in institutiile publice fumatul e interzis, inclusiv in unitati de invatamant. Am o foarte buna prietena, o consider, careia o sa ii recomand tigari electronice. Vorbesc defapt despre un lector universitar, care mi-a spus odata ca singura motivatie pentru care ar renunta la tigari e faptul ca isi arde astfel singura banii de 2 concedii in strainatate anual. Cred sincer ca tigarile electronice o sa devina din ce in ce mai populare in Romania, mai ales cu legea fumatului care poate fi considerata mult prea stricta si absurda, pentru un popor de oameni stresati. Bunicul meu de exemplu a fumat 45 ani si pentru el fumatul a reprezentat o placere intensa, inclusiv inainte de moarte. Personal eu nu fumez tigari, insa o tigara electronica ar parea destul de tentanta inclusiv pentru un nefumator ca mine. Tot in facultate aveam un prieten cu un MBA in afaceri facut in SUA si omul a incercat 3 ani sa imi explice de ce prefera el o tigara electronica in detrimentul fumatului clasic. Insa eu am dependenta de bauturi energizante, iar fumatul e un viciu destul de costisitor.

Fetele tinere fumeaza…

fata fumeaza

Mai exista un lucru care ma impresioneaza negativ in ceea ce priveste fumatul. Am observat mai ales la universitate faptul ca fetele tinere, fumeaza extrem de mult, unele dintre ele putand concura la acest viciu cu orice fumator inrait. Personal eu ca nefumator nu as putea sa convietuiesc cu o femeie care miroasa pe haine, maini, corp a tutun. Desigur ca sexul e o nevoie fireasca si poate ca as trece peste acest impediment, insa o tigara electronica ar reprezenta un compromis pentru mine daca as avea o partenera fumatoare. Pe langa avantajele si dezavantajele unei tigari electronice , consider eu personal ca femeile se cade sa treaca pe astfel de tigari. Desigur ca uneori si voua si mie fumatul la femei pare sexy, insa puteti sa traiti in casa cu o femeie fumatoare ? Va recomand sa cititi in continuare ceea ce spun si sa ne aplecam asupra avantajelor si dezavantelor pe care o tigara electronice le implica.

Avantaje si dezavantaje tigara electronica

tigara electronica

Primul mare avantaj pe care o tigara electronica il aduce e faptul ca dispare mirosul de pe haine, maini, par.  Un alt avantaj se poate sa fie pretul, iar la un calcul ar fi mai ieftin sa folosesti tigari electronice. Desigur ca totul depinde si de cat de mult fumeaza fiecare zilnic. Multi spun ca la prima vedere deocamdata tigarile electronice nu sunt atat de daunatoare pentru sanatate pe cat este fumatul clasic. Ideea e ca pe termen lung orice activitate care implica fumat e totusi daunatoare… Probabil cel mai mare avantaj al tigarilor electronice este faptul ca ai o gama larga de arome, care in tigarile clasice sunt deja interzise prin lege. In general la baza piramidei de avantaje a unei tigari electronice este faptul ca asigura aceiasi cantitate de tutun ca o tigara normala, insa substantele toxice din vaporii inhalati nu sunt la fel de toxice precum cele din tigarile normale. Sunt persoane din industria tigarilor electronice care militeaza pentru folosirea medicala ale acestora, considerand ca acestea ar trebui sa fie disponibile inclusiv pe reteta medicala. Desigur ca cel mai simplu e sa renunti la fumat, iar tigara electronica in momentul de fata e prezentata ca o solutie alternativa mai sanatoasa pentru cei care sunt mari dependenti de tigarile clasice. Unii spun iarasi ca tigarile electronice ar fi permise in locuri publice si in spatii in care fumatul este interzis prin lege. Pe termen scurt, utilizatorii de tigari electronice se confrunta cu efecte adverse precum gura uscata, tuse, iritatii ale esofagului, iar nicotina da dependenta, creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac… In general OMS se delimiteaza de tigarile electronice, deoarece nu ar exista inca suficiente informatii cu privire la riscurile pe care folosirea acestora le aduce. Inca piata de tigari electronice si aceasta industrie e la inceput am putea spune, daca stam sa analizam in comparatie cu industria tigarilor clasice. Un alt mare mare avantaj al tigarilor electronice este ca dispare fumatul pasiv, numeroase studii au demonstrat faptul ca vaporii de la tigara electronica sunt inofensivi. Asadar, fumatul pasiv dispare definitiv, iar acest lucru e important mai ales daca ai un copil mic in casa ori o sotie care uraste mirosul de tigara pe haine, par, maini.

Dispare fumatul pasiv si nu il afectezi pe cel mic

copil

Desigur ca fumatul este o activitate daunatoare pentru sanatate inclusiv daca inhalam tutun printr-o tigara electronica. Eu sunt de parere ca marele avantaj al unei tigari electro e faptul ca dispare mirosul de pe haine si fumatul pasiv este eliminat. Pentru mine ca nefumator pot tolera mult mai usor faptul ca cineva foloseste o tigara electronica. Vedeti si voi uneori in mijloacele de transport in comun cand se urca cate o persoana fumatoare ce miros lasa in urma. De exemplu ai un copil mic in casa, consider ca e cazul sa treci pe tigari electronice cu diferite arome. Iar in ceea ce priveste aromele, acestea treptat sunt interzise in tigarile clasice. Plus ca o tigara electronica poate sa fie eleganta… Insa va las pe voi sa decideti in ceea ce priveste fumatul. Repet, cel mai bine e sa renunti la fumat, iar o persoana ambitioasa poate sa faca acest lucru, chiar folosind tratamente medicale pentru o scurta perioada. Dar ideea multor fumatori e, ca “oricum trebuie sa mor” , de ce sa renunt la aceasta placere. Am intalnit persoane care au renuntat la fumat si care spun “inca visez noaptea ca fumez”…. Ideea e un pas in a renunta la fumat, un pas mic ce e drept, il poate reprezenta tigara electronica.

5 thoughts on “Fumatul si tigari electronice

  1. deci sa inteleg colegu’ ca nu am putea sa locuim impreuma si mai ales sa locuiesti cu o fumatoare ? nu am sa uit de mirarea ta cu privire la fetele care fumeaza… nu uita ca si tu fumezi insa pasiv, cand stai pe banca cu noi.

    1. marti si miercuri o sa imi cer scuze. eu ma refeream la femeia ideala ca nu o visez ca drept fumatoare. fa si tu primul pas si elimina fumatul pasiv prin tigari electronice. ori preferi sa ramai o senzuala care trage din tigari slim….cat inca se gasesc pe piata.

  2. @ ciprian
    am mai auzit de persoane care dupa ce au renuntat la tigari nu mai suporta mirosul. daca ati reusit sa treceti de dimineata pentru dvs. o tigara electronica nu mai are sens…

  3. am renuntat la tigari dupa 30 ani de fumat. sincer m-am ingrasat cam 5 kg, insa sotia imi tot spune ca daca nu as fi renuntat nu ar mai putea suporta acum la 50 ani viata alaturi de un fumator. tigarile te termina si financiar si din punct de vedere al sanatatii dupa un anumit numar de ani. nu am apucat sa vad cum e cu o tigara electronica, insa inclusiv daca simt miros de tigara, acum, am o senzatie de voma si de angoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *