Gutuile sunt sanatoase si gatite

Gutuile imi aduc aminte de copilarie. Pe langa faptul ca imi aduc aminte de gutuiul din curtea bunicilor, care acum nu mai exista, gutuile sunt si sanatoase dar si gustoase, plus ca nu isi pierd din vitamine nici preparate termic. Gutuile au un continut bogat de vitamine B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu.

Gutuile  contin si apa, zaharuri, tanin, pectine, protide si acizi organici. Deoarece au un numar relativ redus de calorii, cam 60 calorii la 100 g, gutuile sunt bune si in dietele de slabire, insa cel mai bine in opinia mea, gutuile sunt delicioase in gem si compot. Din pacate gutuile nu le gasesti asa usor, nu stiu de ce insa si la tara nu sunt foarte multi gutui in ograda romanilor, cu toate ca gutuile sunt extrem de sanatoase.

Eu cred ca gutuiul e mai putin iubit de romani, deoarece fructele sale puternice si mari, spre deosebire de mere, sunt mai greu de consumat de cei cu lipsuri in dantura. Poti avea si o dantura puternica, dar uneori iti piere pofta de gutuie pana ajungi sa  tai si sa  mananci o gutuie intreag. Dar dragi prieteni nu disperati, gemul de gutui si compotul pastreaza suculenta si gustul de neinlocuit al gutuilor. Deci pentru o alimentatie sanatoasa, gemul de gutui si un pic de ceai e perfect pentru un inceput de zi.

Plec sa mananc o gutuie si apoi incer sa o conving pe mama sa faca iarasi gem de gutui!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *