Igiena somnului si sfaturi pentru un somn odihnitor

Un somn odihnitor si igiena somnului !

Imbunatatirea obiceiurilor legate de dormit, adica o igiena a somnului vor creste sansele de a adormi rapid si de a avea un somn odihnitor. Un somn de calitate si cu durata adecvata varstei este obligatoriu pentru o stare buna de sanatate si cel mai important, determina o stare de bine necesara unor activitati cotidine precum mersul la locul de munca si intretinerea unei vieti normale. Pentru un somn de buna calitate este important sa respectam asa-numitele reguli de igiena a somnului, adica o serie de obiceiuri sanatoase, care au rolul de a induce un somn odihnitor şi corect. Somnul este o necesitate biologică care are drept scop “refacerea organismului” si are un rol important si in consolidarea memoriei ! Durata normala a somnului trebuie sa fie de aproximativ 7 ore la un adult iar o durata mai mică de 5 ore se numeste privare de somn, iar o durata mai mare de 9 ore se numeste hipersomnie.

Reguli de igiena somnului. Sfaturi pentru un somn odihnitor !

  1. Evitati cafeina si nicotina. Este bine sa evitati sa consumati cafeina (in cafea, ceai, cola, ciocolata, etc) sau nicotina (tigari) cu 4-6 ore inainte de culcare. Aceste substante sunt stimulante si va impiedica sa adormiti.
  2. Evitati alcoolul. Evitati consumul de alcool cu 4-6 ore inainte de culcare. Oamenii au credinta ca alcoolul ii relaxeaza si astfel vor adormi mai usor, insa alcoolul afecteaza negativ calitatea somnului.
  3. Nu stati in pat. Daca nu ati adormit dupa aproximativ 20 de minute, ridicati-va si faceti o activitate relaxanta sau chiar plictisitoare, pana simtiti din nou ca vi se face somn, apoi mergeti in pat si incercati din nou sa adormiti.
  4. Dormiti atunci cand va este somn. Incercati sa va culcati doar atunci cand chiar va este somn, evitand sa petreceti prea mult timp treaz, in pat. Patul este doar pentru somn !
  5. Fara ceas. Multi oameni au obiceiul de a se uita la ceas in timpul noptii, daca nu reusesc sa adoarma sau au treziri frecvente. Verificarea frecventa a ceasului va determina o stare de neliniste si ganduri negative. Nu tineti un ceas in dormitor, sau daca aveti nevoie de ceas, nu il verificati in timpul noptii.
  6. Fara somn in timpul zilei. Este preferabil sa nu atipiti, sa nu trageti un pui de somn in timpul zilei, pentru a va asigura ca seara veti fi obosit si veti putea adormi mai usor.
  7. Ritualurile. Puteti sa va faceti un scurt ritual care sa-i aminteasca organismului ca este timpul sa mearga la culcare, fara insa a exagera. De exemplu o baie calda, cu 1-2 ore inainte de culcare e recomandata dar si bautul unei cesti de ceai sau lapte cald !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *