Invatamantul romanesc vinde iluzii [II]

Am ramas sa discutam despre scolile profesionale si despre faptul ca majoritatea tinerilor care merg in aceste scoli spera ca se aleg cu o profesie, o meserie. Defapt acest lucru nu se intampla complet deoarece piata muncii din Romania nu le ofera posibilitatea sa practice ceeea ce invata, in cazul cel mai fericit in care profesorii sunt calificati sa ii indrume in domeniul pentru care teoretic se pregatesc.

Din cunostiintele mele, de cele mai multe absenteismul elevilor e completat de lipsa de interes a profesorilor, care majoritatea nu ar putea face fata din punct de vedere al pregatirii pedagogice intru-un liceu teoretic, insa dupa cum stiti e foarte greu ca un profesor sa fie rejectat de sistem, adica dat afara.

Intrebarea de baza insa e, ce facem cu piata muncii, caci si daca elevii devin mecanici, instalatori, chelneri nu prea au unde sa profeseze. Adica pana la urma elevii nu au de ales. Daca urmeaza o facultate, daca urmeaza o profesionala dracu’ e tot acelasi, iar singura solutie pe termen scurt e emigratul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *