Invatamantul romanesc vinde iluzii [I]

Titlul ar trebui reformulat si as fi facut acest lucru daca spatiul disponibil ar fi fost mai mare. Scolile profesionale, liceele romanesti, universitatile romanesti vand iluzii tinerilor. De ce spun eu asta, absolvent de liceu cu bacalaureat muncit, de facultate, masterand? Pentru ca asta e adevarul, individul nu isi alege defapt o profesie. Tanarul oricum de cele mai multe ori face o alegere in necunostiinta de cauza, ca institutiile de invatamant nu sunt conectate la mediul privat, astfel incat numarul studentilor sa acopera necesitatile privatilor si invers.

Parintii si copii nu pot sa faca niste alegeri corecte, pentru ca pur si simplu elevul nu a fost valorificat de catre profesori in decursul anilor scolari, adica nu si-a ales un profil de liceu, profesionala, facultate conform aptitudinilor. Cu alte cuvinte, inca din clasele primare, dezvoltarea elevului se realizeaza pe premise gresite. Deci  repet scolile profesionale, liceele, universitatile vand doar iluzii, nu valorifica aptiduni si nu creeaza profesionisti.

Parintii si elevii afla asta abia la sfarsitul liceului, in cel mai fericit caz, iar comunicarea parinte – profesor – elev e aproape inexistenta in cele mai multe cazuri. Universitatea e promovata, bifata sa zic asa de catre student daca are ceva materie cenusie in cap, dar retineti, elevul, individul, aproape niciodata nu alege in cunostiinta de cauza ce face cu viitorul lui.

Elevul, studentul poate sa fie un tip de nota 10 la matematica din punct de vedere aptitudional, dar el sa fie la o universitate umanista pentru ca nimeni nu la invatat matematica cu adevarat. Acum, cititorii o sa se intrebe, cum imi aleg atunci o profesie? O sa zica, daca facultatea nu e buna, e buna profesionala. Ei bine profesionala e la fel o iluzie, nu te alegi cu nicio profesie, meserie. Dar asta intr-un al 2 lea articol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *