Invatamantul si piata fortei de munca

Piata fortei de munca

In Romania exista o mare problema. Nu exista colaborare intre piata fortei de munca si adaptarea continuturilor educationale astfel incat sa scoatem oameni competenti in diverse domenii. O alta mare problema e educatia in sine, caci un nepromovat la bacalaureat nu stie in esente mai nimic teoretic despre lumea in care traieste, adica o mare lipsa de cultura generala, dar nici nu cunoaste o meserie care sa ii permita ori sa emigreze ca si muncitor mai bine platit ori sa munceasca in tara in meseria lui.

Invatamant teoretic

Invatamantul teoretic inca merge relativ binisor, elevii acumuleaza informatie, nu si competente, insa un pic reglata treaba ar merge bine, adica racordarea cu universitatile, specializarile si numarul de studenti necesar pe piata muncii, desigur cu un mic excedent. Faptul ca teoria merge, e rezultatul notele la bacalaureat. Elevii capabili s-au adaptat la subiecte, continuturi si au reusit sa treaca, poate chiar si cu o mica soapta, copiuta, dar repet, vorbim de oameni functionali cu o minima cultura, pot absolvii o facultate si inca pot sa aiba competente intr-un viitor mai scurt.

Invatamant in mediul rural

Problema cea mai mare e in mediul rural, adica lipsa cadre didactice, lipsa infrastructura, lipsa forta de munca, lipsa tot invatamant. Deci eu vad 2 mari probleme. Ce facem cu cei care nu iau bacalaureatul, unde ii integram si ce facem cu cei care iau bacalaureatul si spre ce ii indreptam, ce specializari etc.

foto @ careerindia [.] com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *