Maşină nouă versus autoturism second hand

Pe o  piaţă auto din ce în ce mai atractivă în materie de preţuri, cu o serie de taxe care influenţau preţul de achiziţie ce au fost eliminate, astăzi, cumpărarea unui autoturism este o posibilitate care este oferită din ce în ce mai multor români. În plus, crearea unei pieţe de creditare auto care se pliază pe nevoile şi venituri fiecărui client în parte contribuie din plin la stabilirea unui climat propice dezvoltării parcului auto din România. Desigur, ceea ce mai rămâne de rezolvat este eterna dilemă: să-mi cumpăr o maşină nouă sau una la mâna a două?

mclaren-2317538_960_720

Sursa foto: Pixabay

Stabileşte-ţi priorităţile şi alege-ţi maşina în funcţie de nevoile tale!

Chiar dacă poate părea mult mai atractivă ideea unei maşini noi (dat fiind faptul că acesta are o motorizare mai puternică, mai multe opţiuni şi îmbunătăţiri, sisteme de protecţie şi siguranţă sporite, precum ABS, ESP şi altele), preţul de achiziţie poate constitui un impediment destul de mare în achiziţionarea unui autovehicul nou. De partea cealaltă, maşinile second hand sau auto recuperate leasing beneficiază de un preţ super atractiv, care este pe măsura buzunarului oricărei persoane (chiar şi a celor cu venituri uşor sub medie), oferind în acelaşi timp garanţia obţinerii performanţei, ca urmare a rodării de-a lungul mai multor kilometri.

Alegerea maşinii trebuie făcută în funcţie de nevoile pentru care o cumperi, astfel încât aceasta să servească exact scopurilor tale. Nu trebuie să-ţi cumperi o maşină puternică şi care este destinată obţinerii de performanţe în termeni de viteză şi de impresionant din punct de vedere vizual, dacă tu ai o familie numeroasă. Cumpără o maşină de dimensiuni medii, cu motorizare de peste 1,7 şi cu un habitaclu spaţios, iar portbagajul şi dimensiunea acestuia trebuie să primeze atunci când îţi alegi maşina.

Preţul – eternul inamic care ne limitează opţiunile?

Astăzi, a-ţi cumpăra o maşină performantă nu mai este atât de prohibitiv, dat fiind faptul că există o sumedenie de opţiuni de împrumut auto care sunt atât avantajoase, cât şi flexibile. De aceea, o maşină de brand, care să-ţi satisfacă necesităţile şi să întrunească toate condiţiile de siguranţă este mai uşor de achiziţionat decât în trecut. Eliminarea taxei de mediu a condus la o explozie de oferte pe piaţa auto din România, astfel încât, acum îţi poţi cumpăra o maşină de calitate cu un preţ sub 10,000 de euro. Desigur, în cazul maşinilor noi nu mai sunt alte costuri adiţionale de care trebuie să ţii cont, aşa cum se întâmplă în cazul maşinilor second hand (unde trebuie să aloci un minim de 20-25% din buget pentru diverse operaţiuni de întreţinere şi schimb piese care s-au uzat), dar, o maşină nouă are un preţ standard care va creşte pe măsură ce vei adăuga noi opţiuni pentru îmbunătăţirea acesteia.

BMW_3-Series_F35_Li_China_2014-04-17

Sursa foto: Wikimedia

Cât de mult contează siguranţa oferită de maşina achiziţionată?

Este foarte importantă, atât pentru ţine şi pasagerii din maşină condusă de tine, cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. De aceea, indiferent care este alegerea ta (maşină nouă sau una rulată), grandest-te la acest aspect înainte de orice. Achiziţionează-ţi o maşină care să aibă un sistem de airbag-uri foarte bine organizat, un sistem de asistenţă la frânare şi de frânare automată în caz de accident, precum şi o toate elementele de siguranţă care să te ajute să limitezi pagubele în caz de accident. ABS-ul şi ESP-ul sunt un “must have”, aşa că orientează-te spre acele maşini care îţi oferă aceste sisteme de siguranţă în trafic.

Care să fie alegerea mea?

Dacă ţi-ai setat configuraţia maşinii pe care urmează să o achiziţionezi în funcţie de aceste criterii înseamnă că ştii ce ai ales. Indiferent că alegi un autovehicul nou sau unul rulat, alege-l raportat la elementele de securitate şi la avantajele pe care ţi le oferă pe termen lung. O maşină nouă este de preferat, dar, în condiţiile în care maşinile rulate sunt disponibile în configuraţii foarte bune şi la preţuri accesibile de ce să nu încerci această variantă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *