Indicele de masa corporala

Eu din pacate nu am o alimentatie sanatoasa si un stil de viata care sa nu imi afecteze negativ sanatatea pe termen lung. Ei bine si alimentatia sanatoasa consider eu ca are efecte pe termen mediu si lung. Un individ pentru a vedea cum sta cu kilogramele trebuie sa isi calculeze mai intai indicele de masa corporala. E o mare diferenta intre subponderal, supraponderal si obez.

Cel mai bun exemplu pe care il pot da e ca un copil devine prima data grasut de la lipsa de miscare si mancare fast food sau cu prea multe zaharuri si calorii si apoi daca nu slabeste mult intr-un interval de timp relativ scurt devine supraponderal.

Mai apoi, daca genele si mediul individului ii sunt nefavorabile si nu slabeste nici ca adult, adica 20 ani +, ramane cel mai mult ca sigur un adult supraponderal iar daca nu se mentine la aceiasi greutate ci din contra, greutatea creste devine obez. Diferenta dintre obez si supraponderal e faptul ca indicele de masa corporale, raportul dintre greutate si inaltime e mult mai defavorabil obezului, iar riscurile de sanatate sunt ridicate, fata de supraponderal, ale carui riscuri de sanatate sunt medii, iar dietele supraponderalului nu sunt atat de dure…

Indicele de masa corporala se calculeaza dupa urmatoarea formula, dar iata si un exemplu bun: o persoana de 80 de kilograme cu o inaltime de 165 cm isi calculeaza IMC astfel – 80/1.65*1.65, adica 80/2.7225, de unde rezulta un indicele de masa corporala este egal cu 29.38.

  1. IMC sub 18.5 – subponderal – risc pentru sanatate: ridicat.
  2. IMC 18,5-24,9 – normal – risc pentru sanatate: minim/scazut
  3. IMC 25-29,9 – supraponderal – risc pentru sanatate: scazut/moderat
  4. IMC 30-34,9 – obez – risc pentru sanatate: moderat/ridicat. Acesta e un semn de avertisment: schimba-ti dieta acum!
  5. IMC 35-39.5 – obez de gradul II – risc pentru sanatate: ridicat.
  6. IMC peste 40  – obezitate morbida -risc pentru sanatate: ridicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *