Sanatate subreda si munca multa

Cine a lucrat 1 luna intr-un birou si a stat 8-14 h pe scaun stie ca munca de birou afecteaza sanatatea fizica si psihica. Atunci cand faci o munca de birou primele probleme apar deobicei la coloana cervicala, cam in acelasi timp cu obezitatea. Munca de birou ar trebui sa fie la fel de stresanta sau nu ca oricare alt fel de munca.

Insa in general in Romania, munca, indiferent de mediul in care se desfasoara nu se limiteaza la programul de munca din Suedia de exemplu, in Romania se munceste constant 10 ore pe zi. Adica peste 50-60 ore pe saptamana. Romanii muncesc foarte mult si in acelasi timp sunt prost platiti. Romanii sunt si bolnavi, cu sanatatea in piroane, chiar daca au o bruma de banuti. Indiferenti de corporatisti sau de simplii muncitori, romanii au probleme de sanatate.

De exemplu in cazul muncii de birou, epuizarea fizica si psihica se face treptat, pana in momentul in care se instaleaza burnout-ul, adica sindromul de epuizare profesionala. Asta incepe la inceput prin dureri de coloana, obezitate, tensiune arteriala din cauza stresului ridicat si a unor deadlineuri care cumulate cu mult timp muncit intr-un mediu incarcat si stresant duc treptat la anxietate si depresie.

Se modifica stilul de viata in acest timp. Individul devine neglijent, mananca foarte multe alimente nesanatoase si semipreparate junk food, se retrage treptat din societate si sanatatea fizica si psihica buna devine boala fizica si psihica, adica simptome psihostomatice asociate cu depresie si anxietate. Cand vine deja burnoutul deja se trece la nivelul urmator. Prea mult Burn la birou si ore suplimentare duce la burnout.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *