Talent nativ si munca putina

In luna octombrie e ziua de nastere a multor dintre prietenii mei, inclusiv a mea. Stateam asa in ultimele seri si ma gandeam, cat de mult conteaza talentul nativ intr-un anumit domeniu. Cat de important este de asemenea ca talentul nativ sa fie completat de o munca asidua, de concentrarea atentiei individului spre dezvoltarea aptitudinilor care insotesc talentul.

In general nu toti care sunt talentati intr-un anumit domeniu reusesc in acel domeniu. De exemplu in fotbal, unele tinere sperante se pierd datorita muncii putine, practic individul lenes care ajunge in echipa chiar si fara sa se antreneze, pana la un anumit moment. In muzica talentul se pierde uneori deoarece nu se cultiva, individul ajunge intr-un moment confortabil in care pentru el diferenta dintre canto si cantat dupa ureche nu exista.

In general daca esti talentat intr-un anumit domeniu si daca  muncesti sa iti dezvolti aptitudinile si sa realizezi un echilibru intre talent si domeniile in care nu excelezi ai o mare parte din succes asigurat. Dar cati dintre cei talentati nu se pierd pe drum si oare cati dintre cei netalentati care muncesc extrem de mult reusesc in domeniul lor de activitate?

Sistemul de invatamant din Romania nu face din pacate diferenta dintre un elev bun la matematica sau un elev bun la limbile straine. De aceea multe talente se pierd, multi tineri merituosi nu ajung sa fie valorificati cu adevarat niciodata. Sunt putini insa care intre 25-30 ani isi dau seama cu adevarat de talentul lor, de inclinatia deosebita spre un anumit domeniu, insa de cele mai multe ori e prea tarziu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *