Terapia individuala ABA de la Centrul Pas cu Pas – ce inseamna si care este rolul ei

Centrul Pas cu Pas este o echipa formata din psihologi, logopezi, si psihopedagogi specializati in terapia de recuperare a copiilor cu tulburari de dezvoltare. Misiunea centrului este de a sprijini integrarea copiilor in societate.

Tulburarea de spectru autist -TSA- este o tulburare de dezvoltare care afecteaza comportamentul si comunicarea. Chiar daca poate fi diagnosticata la orice varsta, studiile arata ca este o tulburare de dezvoltare pentru ca simptomele apar de regula in primii doi ani din viata.

Totodata autismul afecteaza toate palierele de dezvoltare (motricitate grosiera, cognitiv, comportamental, motricitate fina) adica toate laturile care privesc o dezvoltare normala a unui copil. De mentionat faptul ca autismul nu este un efect al educatiei, nu este contagios si este prezent din momentul nasterii doar ca se manifesta in primii ani din viata.

Unele persoane cu TSA pot avea in permanenta nevoie de sprijin, in timp ce altele se pot descurca independent.

Semnele care pot indica o tulburare din spectrul autist

Acestea pot fi vizibile inca de cand copilul este sugar. Nu isi cauta mama cu privirea, nu arata cu degetul, nu gangureste, nu reactioneaza la expresiile faciale ale celor din jur, nu reactioneaza la zambet.

Totodata exista si situatia in care copilul se dezvolta normal pana la varsta de 2 ani: vorbeste, merge, interactioneaza firesc, iar brusc isi pierde toate aceste puncte de dezvoltare.

In astfel de situatii, parintii trebuie sa apeleze la medici de specialitate.

In cadrul Centrului Pas cu Pas gasim o echipa cu experienta ce vine in ajutorul familiilor cu copii diagnosticati cu TSA.

Terapia individuala ABA

Fiecare copil este diferit, iar procesul de invatare trebuie adaptat in permanenta. Vorbim despre terapie ABA, o terapie comportamentala care are rolul de a transforma comportamentele nedorite in unele pozitive, avand ca scop integrarea sociala a copilului.

Centrul Pas cu Pas recomanda o astfel de terapie, ajutand foarte mult copiii cu TSA.

Terapia se face dupa un program bine stabilit ce are obiective clare si asta pentru ca evolutia copilului sa fie in permanenta masurata. Terapia se bazeaza pe observarea comportamentului nedorit si pentru aflarea factorului care a declansat acest comportament.

Terapia ABA ajuta in cresterea comportamentelor dezirabile, reducerea comportamentelor nedorite, predarea noilor abilitati, dar si restrangerea factorilor de mediu care actioneaza asupra copilului.

Pentru mai multe detalii accesati pagina oficiala.

Date de contact:

contact@centrulpascupas.ro

Str. Marasesti, Nr. 18

Et. 4, Camera 7 si 8, Suceava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *