Tot ce trebuie sa stii despre principalele sisteme de incalzire de pe piata

Pentru atunci cand nu stii ce ti se potriveste tie si implicit locuintei tale, acest articol te va ajuta. Vreau sa iti prezint in cele ce urmeaza o serie de avantaje, dar si de dezavantaje ale principalelor sisteme de incalzire pe care le regasesti pe piata.

  1. Centrala termica pe combustibil solid (lemn/peleti)

Avantajul suprem al acestor centrale se refera la combustibilul accesibil ca pret oricui. In schimb, faptul ca trebuie sa faci incarcari dese cu combustibil este principalul dezavantaj. Bine, exista si centrale termice cu incarcare automata, insa acolo nu mai vorbim de folosirea lemnelor, ci doar de folosirea peletilor.

Pretul combustibilului este invers proportional cu pretul investitiei intr-un astfel de sistem. Centrala termica pe combustibil solid este compusa din cazan, pompa de circulatie, vas de expansiune, sisteme de siguranta, dar si puffer. In plus, aceste componente vin instalate separat, asa ca trebuie sa dispui de ceva spatiu generos pentru ele.

  1. Centrala termica pe gaz

Din nou vorbim de combustibil ieftin la capitolul avantaje, dar si de usurinta in exploatare. In plus, pe piata se regasesc centrale pe gaz cu variate diverse de puteri, asa ca poti alege una pliata pe necesitatile tale.

Centralele termice pe gaz prezinta solutii tehnice multiple: preparare imediata a apei calde menajere sau stocarea sa in boiler, posibilitatea de a o conecta la incalzirea prin pardoseala si nu numai. Gasesti astfel de centrale si la Shop Einstal.

Dezavantajul cel mai mare in aceea ce priveste centrala termica pe gaz, iar asta nu tine in mod expres de tine, se refera la faptul ca reteaua de distributie a gazului nu cuprinde intreg teritoriul Romaniei.

  1. Centrala pe curent electric

Daca la punctul numarul 2 reteaua de gaz era o problema, aici vorbim de cea cu curent electric ce acopera tot teritoriul Romaniei. Usurinta in exploatare este un alt avantaj al acestui tip de centrala.

O mare problema ar fi cea ca trebuie sa refaci bransamentul de energie electrica daca centrala electrica nu a fost prevazuta in planul de constructie a cladirii. Si gama de puteri este cam redusa, deci pentru o casa mare ai nevoie de un alt sistem de incalzire.

  1. Panourile solare

In primul rand, in lista de avantaje, vorbim de cele economice. Energia solara este gratuita, ecologica si inepuizabila, deci panourile solare nu polueaza. Investitia relativ pliabila pe orice buget oricum se amortizeaza in timp, in medie in 5 ani. Facturile la electricitate sau gaz scad rapid: pe timp de iarna panourile solare pot acoperi intre 50 si 70% din consumul de incalzire, iar pe timp de vara chiar si 100%.

Daca e sa faci o coleratie cu costurile mici de intretinere, valoarea casei sau a apartamentului tau poate creste considerabil. Gasesti panouri solare si la Shop Einstal.

In ceea ce priveste dezavantajele, vorbim in primul rand de dependenta fata de soare, fragilitatea panourilor solare, randamentul scazut pe timp de noapte si in special iarna.

Toate sistemele de incalzire despre care ti-am vorbit pana acum se regasesc pe shop-einstal.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *